Det klør, det skæller, det er rødt og ligner bumser. Det er karakteristikken af det irriterende udslæt, der kan optræde omkring munden, og som ikke vil gå væk, uanset hvad du smører med af cremer – faktisk bliver det bare værre.
Hvis du kan genkende det, så er du muligvis generet af perioral dermatitis.

 

 

Perioral dermatitis kan ligne rosacea men uden rødmen (teleangiektasier). Udslættet viser sig som tætsiddende små røde bumser (papler) på en fint skællende hud. Paplerne sidder lokaliseret ved munden eller på hagen.

 

Årsager til perioral dermatitis

Hvorfor du får eksemen perioral dermatitis i ansigtet vides endnu ikke, men vi ved, at bruger du creme, inhalator eller næsespray med binyrebarkhormon, så kan det fremkalde eller forværre et udbrud.

Får du ikke vasket makeup-rester af dagligt, så kan det også være en trigger, der for eksempel kan sætte gang i overvækst af naturlige hudbakterier og svampe.

Hypersensitivitet overfor sodium sulfat (SLS, der bruges i visse foaming-produkter og tandpasta) og for fed fugtighedscreme er også mistænkt for at spille en rolle.

Andre faktorer, der kan fremprovokere det, er, hvis din krops hormoner er i ubalance, for eksempel under graviditet, men også kosmetiske præparater og sol kan give udbrud.

 

Er du i tvivl om, hvordan du skal behandle hud med perioral dermatitis? Få lavet en hudscanning. 

De to typer eksem

Almindelig type – perioral dermatitis

Den mest almindelige type af perioral dermatitis er karakteriseret ved rødme og skællende hud, der optræder som udslæt. Det er primært kvinder i 20-40 årsalderen, som får sygdommen, men perioral dermatitis kan også ses hos småbørn, der bliver behandlet med inhalationssteroid på maske. 

 

Den sjældne type – periorbital dermatitis

En anden variant ved navn periorbital dermatitis er en ret sjælden tilstand, hvor sygdommen rammer huden omkring øjnene. Huden vil typisk være generet af små røde papler (små røde “bumser”), specielt på nedre øjenlåg.

 

 

Kan eksemen perioral dermatitis behandles?

Perioral dermatitis kan behandles lokalt med cremer eller generelt med antibiotika i tabletform.

Du kan også selv gøre noget. Begynd med at identificere dine “triggere” og gå udenom dem fremover. Brug vandbaseret creme, solcreme og makeup, og rens din hud to gange dagligt med et mildt renseprodukt, hvis huden kan tåle det. Huden må ikke ende med at blive irriteret.

 

Perioral dermatitis og din livsstil

Der er ingen dokumenteret beviser på, at perioral dermatitis kan forværres eller forbedres af bestemte madvaner. Mange patienter har dog erfaret, at hvis man holder sig fra sukker, hvede, alkohol og mælkeprodukter får de en forbedring af deres hud.

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er alle patienter, som får det bedre eller være ved at ændre deres kost, men det er noget, som måske kan være værd at eksperimentere med.

 

Hvad kan du selv gøre?

En hud med eksem er i forvejen irriteret og ude af balance. Derfor er det vigtigt, at du ikke stresser den med skrappe kosmetiske produkter. Undgå også at bruge af alt for mange forskellige produkter, da det i sig selv kan stresse huden.

De få renseprodukter og cremer, du bør bruge, skal helst have beroligende og antiinflammatoriske egenskaber. Et godt valg vil være produkter, der indeholdende vitamin B3 (Niacinamide).

Produkter, der indeholdende alkohol, virker udtørrende. Derfor skal du også helst gå i en stor bue uden om dem. Du må helst heller ikke skrubbe eller eksfoliere de angrebne områder, da det kan give mere hudirritation.

Og så skal du også helst holde fingrene fra pustlerne. Gør du det alligevel, kan det skade det nærliggende væv, og så øger du risikoen for brune pletter (post inflammatorisk pigmentering), som ofte tager tid, før de forsvinder igen.

Kilde: Dermatologi og venerologi – lærebog 3.udgave.

 

Perioral dermatitis kan kureres

Perioral dermatitis er ikke en smitsom tilstand og forårsager ikke permanente skader. I de fleste tilfælde forsvinder det i løbet af få uger eller måneder med den rette behandling. Hudproblemet vil hurtigt blive løst med en kombination af receptpligt præparater og jævnlige ansigtsbehandlinger med de rigtige produkter.

Mistænker du, at dit eksem kan være perioral dermatitis, så er der ingen grund til at gå med det for længe. Søg hjælp hos hudlæge og suppler med behandlinger hos en professionel hudspecialist.

 

Prøv en beroligende behandling egnet til eksem som perioral dermatitis: