Bumser, cyster og betændte knopper. Akne rammer oftest de 14-24 årige, men det kan også ramme voksne i 30’erne, 40’erne og 50’erne… Er du generet af akne, så bør du søge hjælp. For det er muligt at behandle endda svær akne.

Hvad er akne?

Akne er en fælles betegnelse for hudorme (åbne eller lukkede), bumser og cyster. Akne befinder sig typisk i ansigtet, decolté (brystkassen) og på ryggen, og det er en af de mest almindelige hudtilstande. Det er oftest mennesker mellem 12-24 år, der rammes af akne, men det kan ramme i alle aldre – også voksne i 30’erne, 40’erne og 50’erne.

Når kroppens produktion af det mandlige kønshormon (testosteron) øges, både hos mænd og kvinder, stimuleres talgkirtlerne til at overproducere talg. Overproduktionen af talg medfører, at talgkirtlens udførselsgange bliver fyldt og stopper til, så kirtlen har svært ved at ”tømme” og nedbryde sit indhold. Det lukkede miljø skaber gunstige vækstforhold for propione bacterium acnes – bakterien, som er årsag til akne vulgaris.

Propione bacterium acnes er egentlig en del af de bakterier der i forvejen lever i vores hud, men den vokser anaerobt, hvilket betyder, at bakterien formerer sig i et iltfattigt miljø, som er dannet i en tilstoppet talgkirtel. Når den formerer sig, afgiver den flere affaldsstoffer og fedtsyrer, og det bliver til en øm cyste med betændelse i.

 

Akne opdeles i tre kategorier:

1. Mild-moderat akne: Små åbne eller lukkede comedoner (hudorme) og evt. små røde bumser.

2. Betændt akne: Papler (røde og ømme bumser), pustler (betændte bumser) og inflammation i hudvævet.

3. Svær/cystisk akne: Kraftige inflammationer i talgkirtlerne/hårfolliklerne, hævelser, cyster og noduli (små knuder). Ved svær akne anbefales at besøge en hudlæge for hurtig behandling, så der ikke kommer ar.

 

Hvem bliver ramt af akne?

Akne rammer ca. 80% af piger og drenge i teenageårene (acne juveneli). Det er især drenge, som kan kan have et svært forløb på grund af den store stigning i det mandlige kønshormon testosteron, der øger talgproduktionen i hårfolliklerne. Akne er desuden arveligt betinget, og kvinder med sygdommen polycystisk ovariesyndrom (PCOS) lider desværre ofte også af akne.
Yderligere kan man selv forværre hudens tilstand ved eksempelvis at pille i sine urenheder eller prøve at klemme dem ud, fordi bakterierne på den måde bliver spredt rundt i huden.

Andre faktorer der kan forværre akne, er visse former for lægemidler (fx steroider, hormoncremer mv.), høj luftfugtighed og stress. Akne forværres ofte ved brug af kosmetiske produkter der indeholder comedogene stoffer (da de ”pakker” huden ind og tilstopper porerne). Som nævnt i ovenstående, danner de tilstoppede porer efterfølgende et lukket miljø som probione bacterium stortrives i. Det samme gælder for visse hårstylingsprodukter samt pandebånd og hovedbeklædning som kasket eller hue.

Der har den seneste tid været tale om hvorvidt mælkeprodukter kan give akne, og mange, der lider af akne, oplyser, at de oplever at mælkeprodukter forværrer tilstanden. Det har dog indtil videre ikke kunnet påvises i videnskabelige undersøgelser.

 

Er du i tvivl, om det er akne, der plager din hud, så book en tid hos din hudspecialist.   

Hvordan behandler jeg akne?

 

Først og fremmest bør ingen affinde sig med at leve med akne. Huden kan nemlig tage permanent skade, for eksempel ved at danne ar.

Heldigvis kan akne behandles, men du skal også indstille dig på, at det kan tage lang tid, før hudtilstanden normaliseres. Det er meget almindeligt, at det tager minimum 6 måneder at behandle. Derfor kræver det tålmodighed og daglig motivation at komme problemet til livs. Inden der kan fastlægges et individuelt behandlingsforløb, skal du desuden have behandlet eventuelt underliggende årsager. Fx kan PCOS give akne, det kræver medicinsk ekspertise at sætte ind overfor det. Herefter bør du opsøge en hudterapeut for at for skræddersyet en vejledning til din hud.

 

9 tip: Det kan du selv gøre for at behandle akne

Der er dog også noget, som du selv kan gøre. Generelt kan man benytte sig af hudprodukter, der er velegnet til akneramt hud. Det er ikke alle produkter, der indeholder hensigtsmæssige ingredienser. Derfor er der et par fornuftige råd at følge:

1. Undå fede og olierede cremer, der indeholder fx parafinium liquid. De tilstopper porerne og forhindrer dem i at ”udstøde” overproduceret talg.

2. Vælg et mildt, men effektivt renseprodukt, og rens din hud morgen og aften.

3. Undgå at sove med makeup på .

4. Tilføj masser af fugt til huden, brug fx produkter, der indeholder hyaluron-syre. Akneramt hud er nemlig ofte ude af balance og dehydreret dvs. tør i overfladen og fedtet i underhuden.

5. Brug også produkter med BHA (salicylsyrer) er i stand til at trænge helt ind i hårfolliklens talgkirtel (hvor balladen starter) og opløse fedtstofferne (talg).

6. Ved type to og tre, hhv. betændt og svær akne, skal man undgå produkter, der indeholder skrubbemidler. Her kan man i stedet bruge en AHA-syremaske, som virker talgregulerende og antiinflammatorisk.

7. Brug rene håndklæder til ansigt og skift hovedbetrækket ofte for at holde bakterievæksten nede.

8. Dyrk motion, spis varieret og drik 1,5-2 liter væske dagligt.

9. Brug solbeskyttelse og undgå varige solskader på betændte områder. Selvom mange oplever øjeblikkelig bedring af sol (fx på ferie eller i solarie), forværrer soleksponering akne på længere sigt, der dannes ar/skader som ofte kræver laserbehandlinger for at komme til livs.

 

Hvornår skal du søge læge?

Ved svær cystisk akne (type 3) bør der søges læge, da risikoen for permanent ardannelse er stor. Hudlægen kan behandle tilstanden medicinsk med fx p-piller, antibiotika eller stærk A-vitamin kur (isotretinoin). Uanset graden er akne for både unge og voksne en social hæmmende faktor med en betydelig negativ psykisk påvirkning. Det er vigtigt at huske på, at akne er en tilstand, der kan og bør behandles.

Ar er desværre normale følger af akne

Afhængig af ens hudtype og graden af akne kan der blive dannet ar ved akne-udbrud. Det ses særligt for dem, som lider af cystisk akne (type 3). Akne-ar kan først behandles, når udbruddet er under kontrol, og der ikke længere er betændelsesramte områder. Arrene kan behandles med fraktioneret laser eller microneedling kombineret med A-vitamin-creme. Man skal dog være indstillet på, at det ofte kræver flere behandlinger, før der er tilfredsstillende resultater at se.

 

Er du i tvivl om, hvordan du skal behandle din hud, hvis du lider af akne? Book tid til en ansigtsbehandling, der er tilpasset dig.  

Hvordan slipper jeg af med ar efter akne?

 

Afhængig af ens hudtype og graden af akne kan der blive dannet ar ved akne-udbrud. Det ses særligt for dem, som lider af cystisk akne (type 3). Akne-ar kan først behandles, når udbruddet er under kontrol, og der ikke længere er betændelsesramte områder. Arrene kan behandles med fraktioneret laser eller microneedling kombineret med A-vitamin-creme. Man skal dog være indstillet på, at det ofte kræver flere behandlinger, før der er tilfredsstillende resultater at se.

 

Microneedling – en effektiv behandling mod akne-ar

En microneedling behandling kan udføres derhjemme med en medicinsk dermaroller eller hos en hudspecialist som en Dermastamp Pen-behandling.
For både dermarolling og Dermastamp Pen gælder, at hudens naturlige helingsproces sættes i gang: Huden tror, der er sket en skade og hermed tvinges fibroblasterne til at producere mere kollagen for at reparere den skade. Dog er der forskel på de to i form af metode, effektivitet og resultat.

Dermastamp Pen er den mest kontrollerede metode af de to, fordi den foregår hos hudspecialisten. Dermastamp Pen fungerer som et elektrisk stempel, der under behandlingen perforerer huden med talrige mikroskopiske huller ved meget høj hastighed. Det sætter en helingprocess i gang, som stimulerer cellerne og øger blodcirkulationen. Det reducerer synligt både ar og grove porer og giver en hud, der ser sund ud med en ny glød. Ophelingstiden er kort,  og effekten ses gradvist. Gentagne behandlinger giver varige resultater.

Medicinske dermarollers består af 192 tynde nåle (den dokumenterede: The Original Dermaroller) der rulles over huden og perforerer denne med forskellig dybde fra 0,2 til 5 mm. Her er det vigtigt at være kritisk, og der bør altid investeres i kvalitet og veldokumenterede produkter for at opnå det ønskede resultat såvel som at undgå forværring af arrene. Der er i øjeblikket stort udbud, men desværre henvender mange kunder sig med forværring af ar og aktiv akne efter brug af dermarollers, der ikke lever op til den høje kvalitet, som er påkrævet. Det er derfor en rigtig god ide at få den rette vejledning hos sin hudspecialist, før du kaster dig ud i det.

overgangsalder ansigtsbehandling beautysolution
Har du ar, som du gerne vil af med, så bestil tid til microneedling. Hvis det ikke er den rette for din hud, tilpasser hudspecialisten ansigtsbehandlingen.