Er du mellem 30 og 50 år, og er du begyndt at få knopper i ansigtet og kinder, der blusser permanent? Det kan være, at du har fået rosacea, en kronisk hudsygdom, som rammer mellem 3-5% af alle med lys hud.

 

Rosacea er en kronisk betændelsestilstand i huden. Cirka 3-5% af befolkningen er diagnosticeret med rosacea, men antallet er formentlig langt højere. Mange lider af sygdommen uden at være bevidst om det.

Kvinder bliver oftere ramt end mænd, og den opstår typisk i 30 til 50-års alderen. Hvorfor rosacea er gladere for kvinders hud end for mænds, det har videnskaben ingen forklaring på endnu.

Er du i tvivl, om det er rosacea? 

 

Årsager til rosacea 

Den grundlæggende årsag til rosacea er endnu ukendt, men erfaring blandt hudlæger peger på, at du kan være arveligt disponeret for sygdommen, og at længerevarende soleksponering kan få rosacea til at bryde ud.

Der bliver forsket meget i rosacea for tiden. Nyere undersøgelser, foretaget af National Rosacea Society, viser blandt andet, at rosacea-patienter (primært type 2) har et langt større antal af de mikroskopiske hårsækmider Demodex folliculorum.

Hårsækmiden Demodex er helt ufarlig og findes i alle menneskers hud. Derimod tyder forskning på, at hårsækmiden Demodex har en bakterie på sig, som producerer et antigen. Når kroppens immunforsvar udsættes for antigener, forsøger den at bekæmpe disse ved flere processer, som under et kaldes inflammation eller på dansk betændelse. Og videnskaben mener, at type 2 rosacea giver anledning til denne inflammation.

 

Hvad er rosacea?

Rosacea kan inddeles i 4 typer:

1. Vaskulær rosacea  

Rødme i panden, kinder og hagen med tydeligt udvidede kar.

 

2. Inflammatorisk rosacea 

Rødme i huden med tydeligt udvidede kar og betændte knopper, som KAN ligne akne. 

 

3. Phymatous rosacea  

Samme symptomer som type 2, men mere aggressiv og mange gange med hævelser og små knuder, der ligner knopper. En meget rød og ujævn næse er et typisk kendetegn ved denne variation af sygdommen. Næsen får en overvækst af fortrykket hud, som hedder rhinophyma. Mænd rammes oftest af phymatous rosacea.

 

4. Okulær rosacea

Denne type af rosacea rammer også øjnene med hævede øjenlåg, rødmen i vippekanten, bygkorn og blodsprængte øjenomgivelser. Hvis okulær rosacea ikke behandles i tide, kan permanente skader af hornhinden opstå, og i værste fald er der risiko for at miste synet.

 

Styrk din hud med en forebyggende behandling, der kan holde rosacea-udbrud nede.

Forebyg rosacea

Rosacea kan i dag ikke kureres, men kan behandles effektivt med tabletter og cremer. Symptomerne kan holdes nede ved at forebygge og pleje huden, så den er i balance.

 

 

1. Rens rosacea-huden mildt

Det er vigtigt, at huden renses med en mild, men effektiv rens, der kan holde bakterievæksten nede uden at udtørre huden.

Syrestoffer som lactobionisk acid har en exfolierende effekt og sætter gang i cellefornyelsen. Den øger sårhelingsprocessen, har kraftige, fugtgivende og vandbindende egenskaber, opbygger en beskyttende film på huden og virker beroligende.

Gå udenom de hårde skrubbelignende produkter. De er alt for hårde mod huden og kan være skyld i små ridser i hudens overflade. Disse små ridser i huden giver ideelle vækstbetingelser for bakterier og øger faktisk risikoen for, at bakterievæksten får rødmen til at blusse op.

2. En god fugtighedscreme til rosacea-hud

Fugt er det allervigtigste trin til den belastede hud. Hvis du bruger receptpligtige cremer mod rosacea, er det en god idé at vente 5-10 minutter efter påsmøring, så cremen er fuldt absorberet i huden. Når cremen er optaget i huden, er den klar til, at du smører en god fugtighedscreme ovenpå.

En god creme kan indeholde:

Hyaluronsyer, der giver et boost af fugt og skaber en barriere, som forhindrer vandtab. Hyaluronsyre er et stof, som kroppen kender i forvejen. Hyaluronsyre findes allerede i vores hud og er kroppens naturlige fugtighedsmiddel.

Shea butter binder fugtigheden i huden og er blødgørende.

Bisabolol (ekstrakt af kamille) er fugtgivende, anti-inflammatorisk og har antimikrobielle egenskaber.

Niacinamide (B3) er en af de få stoffer, der har flere effekter på huden. Blandt de vigtigste er, at det styrker hudens barriere, så huden bliver mindre irriteret. Niacinamide øger også hudens forsvarsmekanisme over for skadelige påførte midler. At hudens immunforsvar bliver styrket kan ses på hudens måde at reagere på celleniveau. Den reaktion stimulerer nemlig opbygningen af celler og reducerer hudens fugttab.

Kilde: Bisset J Clin Dermatology 2002, Bisset Curtis 2002

3. Beroligende masker egnet til rosacea-hud

En beroligende maske et par gange ugentligt bidrager til at holde en hud på overarbejde i ro og holder rødmen i huden nede.

En maske består i udgangspunktet af koncentrerede og intensive ingredienser, som “mætter” huden i længere tid end bare her og nu. Den smøres på i et mellemtykt lag og skal sidde på huden 1-15 minutter.

Den gode maske “tvinger” din hud til at absorbere de plejende og aktive ingredienser.

Pas på med overforbrug. Dagligt brug af masker kan faktisk stimulere huden i negativ retning eller endda stresse huden, så din rosacea bliver værre.

En god beroligende/fugtgivende maske kan bl.a. indeholde Niacinamide (B3) med sin multifunktionelle virkning.

 

Få dæmpet rosaceaen med et målrettet behandlingsforløb. 

 4. Undgå mineralske olier

Undgå produkter, som indeholder mineralske olier, f. eks paraffinium liquid, propylenglycol. Disse ingredienser er ret billige og stabile, hvorfor kosmetikbranchen bruger dem i store mængder.

Mineralske olier lægger sig som en film på huden, tilstopper porerne og forhindrer huden i at ånde. Tilstoppede porer kan give inflammation, irritation og udbrud med pustler og papler (knopper/bumser). Derfor har mineralske olier en tendens til at forværre rosacea.

5. Beskyt huden mod sol

Sol er en betydelig faktor i udviklingen af rosacea, og det forværrer rosacea-udbrud. Jo mere sol huden udsættes for, des værre reagerer huden. UV-lys fremmer inflammation og oxidativt stress, som giver skader i de bittesmå blod- og lymfekar i huden, og det forværrer symptomerne på for eksempel den milde vaskulære rosacea. Du vil få mere rødme i ansigtet og få flere tydelige blodkar. 

Derfor skal du beskytte huden mod solen ved at bruge solcremer med høj solfaktor, minimum SPF 30+ dagligt. Vælg en oliefri solcreme, da olien har tendens til at “pakke huden ind”, og det øger risikoen for et rosacea-udbrud.

En solcreme kan indeholde fysiske solfiltre eller kemiske. Jo højere SPF, for eksempel 50+, jo flere kemiske filtre indeholder solcreme. Desværre menes de kemiske filtre at kunne øge risikoen for allergi, derfor er der uenighed blandt fagfolk, om det er bedst at anvende fysiske eller kemiske filtre.

6. Sund livsstil holder rosaceaen i skak

Derudover kan akohol, stress, stærk mad, kulde, varme, medicin og langvarig brug af cremer med binyrebarkhormon forværre symptomerne hos nogle. Der findes dog ikke konkrete beviser for dette.

Det ser ud til at være individuelt, om og hvor meget man reagerer på forskellige påvirkninger, hvorfor du selv skal være opmærksom på, hvilke faktorer der påvirker din hud. 

Giv din hud de bedste betingelser for at modstå rosacea-udbrud med et behandlingsforløb. 

Livet med rosacea

Ansigtet er det første, du møder andre mennesker med. Når dit ansigt er medtaget af knopper og rødme, kan det virke hæmmende socialt.

For nogle hæmmer rosacea i en sådan grad, at det giver psykiske udfordringer. Det er der ingen grund til, for rosacea kan holdes nede med den rette behandling.

Udover den specifikke medicinske fagkundskab har vi indenfor den kosmetiske branche gjort os mange erfaringer om, hvordan vi kan holde rosacea nede med den rette kosmetiske hjemmepleje, sund fornuft og selvfølgelig en sund livsstil.

 

Bestil specialiseret ansigtsbehandling målrettet rosacea. 

Sunde vaner mod rosacea

En af teorierne om, hvordan rosacea påvirkes af vores livsstil, har med fordøjelsessystemet at gøre. Din kost, drikkevaner og evt. kosttilskud påvirker fordøjelsessystemet, og reagerer fordøjelsessystemet negativt på den påvirkning, så er teorien, at det kan øge rosacea-udbrud.

Det er endnu ikke videnskabeligt bevist. Men baseret på rosacea-patienters personlige erfaringer er der er noget, der tyder på, at en sund tarmflora kan holde rosacea i en stabil tilstand. Tarmfloraen er fællesbetegnelsen for de mikroorganismer i tarmen, som hjælper fordøjelsen.

For at hjælpe tarmfloraen med at trives, anbefaler fagfolk kosttilskud med probiotika, fiberholdig kost og at du drikker cirka 1,5 liter væske om dagen.

Det kan være en god ide at holde sukkerforbruget nede, da det kan få svampe (candida) til at trives i tarmen, og det kan i sig selv skabe ubalance i tarmmiljøet og hæmme optagelsen af for eksempel mineralet zink, der styrker huden.

Styrk hudens forsvar indefra og udefra

Selv om der ingen garantier er, så kan du gøre en indsats for at styrke din huds forudsætninger for at holde rosacea nede indefra med en varieret kost og et tilskud af vitaminer og mineraler.

Et godt mineral, der gavner huden, er zink, der er anti-inflamatorisk. Zink findes i kød, kerner, frø, grønsager, nødder og korn.

Et styrkende vitamin er B-vitamin, der reparerer og genopbygger huden. B-vitamin findes i fisk, grøntsager og mandler.

Rødme og flushing af huden kan være demodexmidens skyld. Du kan få hjælp fra medicinske præparater – tal med din hudlæge om, hvilket præparat du skal bruge – men du kan også selv gøre dit for at holde rødmen nede. For eksempel er det en god ide ofte at skifte pudebetræk.

Stærk mad påvirker fordøjelsen, og derfor kan det give mening at være påpasselig med at spise for meget stærk mad. Derudover kan pludselige temperaturskift fra kulde til varme eller omvendt stresse huden. Jo mindre stresset din hud er, jo bedre er den til at holde rosacea nede.

Er du gravid, så skal du vide, at der findes eksempler på tilfælde af rosacea-udbrud af hormonelle årsager, som er svære at forebygge.

 

Bestil ansigtsbehandling målrettet gravide. 

Den bedste pleje af rosacea-hud

Ofte, når huden bliver behandlet med medicinske præparater, kan den komme til at mangle fugtighed. Det gør huden sensitiv overfor almindelige udefrakommende faktorer som vind og vejr, og det kan få den til at fremtræde meget irriteret.

En kombination af receptpligtige lægeordinerede præparater, en god hjemmepleje og månedlige besøg hos en hudspecialist med rosacea-erfaring er at anbefale.

Hudspecialisten kan vejlede dig i, hvordan du plejer din hud bedst muligt derhjemme og kan udføre målrettede behandlinger, der letter de mange gener, som rosacea kan være skyld i.

Der findes mange receptfrie farmaceutiske produkter, som har en blanding af medicinske og kosmetiske ingredienser, hvor koncentrationen af det aktive medicinske stof er lavere end i de receptpligtige. Men før du kaster dig ud i det, så få en hudlæges vurdering af, om din hud er ramt af rosacea.

Vær også altid kritisk overfor, hvilke kosmetiske præparater du bruger til dagligt. Er de specielt fremstillet til den sarte rosacea-hud eller er de til alle hudtyper? PHformula er et af de firmaer, som har udviklet specialiserede produkter velegnet til rosacea-hud både til hjemmepleje, men også til klinikbehandlinger, og de kan anvendes sammen med de receptpligtige lægeordinerede præparater.

Hvad enten man er diagnosticeret med rosacea eller er i tvivl, om de karakteristiske røde kinder (flushing) er rosacea, så er det vigtigste at søge hjælp hos din læge/hudlæge eller en hudspecialist for at få den rigtige vejledning i, hvordan du passer bedst på din hud.

 

Hvordan plejer du bedst din hud? En hudscanning kan hjælpe dig med at finde ud af det.