Akne og hårvækst af den uønskede slags kan være irriterende konsekvenser af polycystisk ovarie syndrom (PCOS). Men det kan der gøres noget ved. Lider du af PCOS, kan du have gavnlig effekt af regelmæssige besøg hos en kosmetolog.

PCOS er en hormonel ubalance, der manifesterer sig hos ca. 10% af kvinder i den fødedygtige alder. PCOS er forbundet med en overproduktion af mandlige kønshormoner i æggestokkene og kan derfor give flere symptomer og gener. De mandlige kønshormoner kan øge produktionen af talg, og det kan resultere i akne.
Kosmetologens målrettede behandlinger mod den forhøjede talgproduktion kan dæmpe tendensen til akne. Under de dybderensende ansigtsbehandlinger bruger kosmetologen ingredienser som syre (AHA, BHA), A-vitamin og enzymer, der alle er talgregulerende og som reparerer skadede hudceller.

Hvad kan du selv gøre?

Generelt er det en god idé at undgå hudprodukter som indeholder tilstoppende ingredienser (såsom paraffinium liquid, lanolin, silikone)- De holder fedt og talg ”fanget” i porerne.
Akne-ramt hud, er særlig udsat for at få ar og fejlpigmenteringer ved soleksponering, så det er nødvendigt at bruge solfaktor i ansigtet dagligt.
Derudover er det vigtigt at sikre sit daglige væskeindtag (1,5-2L) samt at undgå at pille i urenhederne og sprede bakterierne rundt i ansigtet. Brug altid rene håndklæder til ansigtet og skift hovedbetræk regelmæssigt.

Øget hårvækst også en følgevirkning af PCOS

Kvinder med PCOS og øget hårvækst kan med fordel få fjernet den uønskede hårvækst med voks eller sugaring. Med disse metoder fjernes hårene fra roden, og vokser fuldt ud efter 3-4 uger. Når hårene fjernes med hårfolliklen, vokser de nye hår blødere ud, end hvis de tilsvarende bliver klippet/skrabet væk.
Det er en myte, at hårvæksten øges ved brug af disse metoder, så man kan trygt gøre brug af dem.
Endeligt kan kvinder ramt af uønsket behåring i ansigtet, som følge af PCOS, tale med egen læge om at få en henvisning til laserbehandling på hospital eller klinik.

Hvad er symptomerne på PCOS?

Kvinder i den fødedygtige alder rammes af PCOS og mange oplever blødningsforstyrrelser såsom lange menstruationscykli (over 35 dage) eller helt manglende menstruation (amenorré). Overproduktionen af mandligt kønshormon kan være synlig i form af øget hårvækst på uønskede steder (ansigt, mave mv.) og akne. Derudover er infertilitet (barnløshed) også hyppigt forekommende og ca. 50% af kvinder med PCOS er overvægtige.

Hvordan stilles diagnosen PCOS og hvad er fremtidsudsigterne?

Diagnosen stilles hos en læge der blandt andet ser på kvindens samlede symptomer, blodprøver samt ultralydsundersøgelse. Lægen udelukker også om der skulle være tale om en anden hormonlidelse eller andre årsager til forhøjede mandlige kønshormoner.

PCOS’ følgevirkninger

At leve med PCOS kan for mange kvinder have en psykiske og fysiske påvirkninger på selvværd og livskvalitet.
PCOS påvirker fedt- og sukkerstofskiftet, hvilket betyder at især overvægtige med PCOS har øget risiko for at udvikle følgesygdomme såsom hjerte-kar-sygdomme og diabetes (sukkersyge).
Flere eksperter på området peger på, at livsstilsfaktorer har stor betydning for at forebygge og bedre følgesygdomme. Det kan fx hjælpe at tabe sig, og det kan også hjælpe at optimere livstilsfaktorer som kost, rygning og motion.
Flere studier peger på at vægttab på ca. 5-10% af den samlede kropsvægt øger chancen for normal cyklus og fertilitet. Kostmæssigt kan det være en fordel, at droppe ”hurtige kulhydrater” såsom sukker og hvidt brød og derimod øge ”komplekse kulhydrater” såsom groft brød og proteinholdig mad.
Derudover er det vigtigt at få hjælp, rådgivning og behandling for blødningsforstyrrelserne. Det er forbundet med en øget risiko for at udvikle kræft i livmoderslimhinden og med infertilitet.

Hvad er poly cystisk ovarie syndrom (PCOS)?

PCOS er i modsætning til PCO en hormonel ubalance, der manifesterer sig hos ca. 10% af kvinder i den fødedygtige alder. Her er der en overdreven mængde cyster på æggestokkene som for poly cystiske ovarier (PCO), men da PCOS er forbundet til en overproduktion af mandlige kønshormoner i æggestokkene, kan tilstanden give flere symptomer og gener end PCO. Blandt andet er PCOS forbundet med infertilitet. Den eksakte årsag er endnu ikke klarlagt, men det menes at være en kombination af arv og miljø.

Hvad er poly cystiske ovarier (PCO)?

Polycystiske ovarier er en normal fysiologisk tilstand, hvor der dannes flere ægblærer (cyster) i æggestokkene end normalt. Det er forholdsvist almindeligt og rammer omkring en tredjedel af kvinder i den fødedygtige alder. Mange kvinder oplever ingen symptomer på ægblærerne og vil derfor heller aldrig bemærke tilstanden. Forandringerne på æggestokkene vil oftest opdages ved et tilfælde i forbindelse med ultralydsskanning af underlivet. Der kan hos en gynækolog foretages en ultralydsskanning (gennem vagina), hvor antallet af ægblærer i æggestokkene kan vurderes. Der er ikke nødvendigvis fertilitetsproblemer forbundet med denne tilstand.

 

overgangsalder ansigtsbehandling beautysolution
Er du i tvivl om, hvordan du skal behandle din hud, hvis du lider af PCOS? Book tid til en ansigtsbehandling tilpasset dig.