Din hud ændrer sig, når du som kvinde kommer i overgangsalderen. Hormonerne ændrer sig, og det påvirker, hvordan din hud føles og ser ud.

 

Ved overgangsalderen stopper kvinden med at menstruere, og det markerer enden på den fertile periode. Det gennemsnitlige starttidspunkt for den danske kvindes overgangsalder er ca. 51 år, men det er individuelt og strækker sig typisk over perioden 45-55 år. I overgangsalderen spiller hormoner en stor rolle, og det kan mærkes på huden.

Hvad sker der i overgangsalderen?

Østrogen er det ene af de to kvindelige kønshormoner, og progesteron er det andet. Foruden sin rolle som kønsmodningshormon og mange andre vigtige funktioner i kroppen, spiller østrogen en central rolle i at vedligeholde sunde og stærke knogler, ligesom det spille en rolle i at holde din hud spændstig.

Under overgangsalderen falder østrogenproduktionen og det medfører en generel hormonel ubalance i kvindens krop, hvor det i stedet er det mandlige kønshormon testosteron, som træder til og dominerer.

Den hormonelle ubalance giver gener, som kan mærkes af mere end halvdelen af alle kvinder, der er i overgangsalderen. Det er gener såsom hedeture, svedeture og en general uro i kroppen. Men det faldende østrogenniveau påvirker også hudens kollagendepot.

 

Hvad betyder faldende østrogen for din hud?

Fra starten af overgangsalderen og 5 år frem falder kollagenproduktionen med ca. 30%, og i de efterfølgende år mister man ca. 2% årligt. Når kollagenniveauet falder, bliver huden mere tør og tynd, og fedtlaget i huden forsvinder. Derudover vil hudens elastiske fiberkomplekser også falde som konsekvens af at mangle østrogen, og huden mister derfor både sin elasticitet, smidighed og vil generelt føles mere slap.

Når huden mister sin ‘fylde’ på grund af det lave kollagenniveau og den manglende elasticitet, bliver en del solskader og rynker mere synlige. Hudcellerne vil under overgangsalderen også blive udsat for oxidativt stress, som nedbryder dem. Oxidativet stress er en forstyrrelsesreaktion i balancen mellem frie radikaler i kroppen og antioxidanter.

Under normale omstændigheder beskytter østrogen dine hudceller imod den oxidative stress, så når østrogenniveauet ændrer sig, giver det mere plads til, at de frie radikaler kan påvirke hudcellerne, og det er med til at sætte gang i aldringsprocessen.

Derudover vil hudcellerne heller ikke være i stand til at regenerere sig selv som normalt. Den normale regenerationscyklus på ca. 28 dage nedsættes nemlig betydeligt ved manglen på østrogen.

Alle disse faktorer kombineret betyder, at en del nye rynker bliver mere fremtrædende. Huden ældes og denne drastiske ændring kan påvirke mange kvinder psykisk.

 

Hvilken betydning har øget testosteron for hud og hår?

Sideløbende med faldet i østrogen, bliver det mandlige hormon testosteron mere dominerende i overgangsalderen. Et højt testosteronniveau fører ofte en tendens til fedtet hud med sig og øger risikoen for at få akne.

Yderligere oplever mange kvinder desværre en øget hårvækst i ansigtet specielt på overlæbe og omkring hageområdet. Alt imens ansigtsbehåringen bliver mere fremtrædende, sker det modsatte i hovedbunden, hvor flere oplever et betydeligt hårtab.

Den øgede hårvækst i ansigtet og oplevelsen af at være tyndhåret, kan også bidrage til følelsen af at være psykisk påvirket af forandringerne under overgangsalderen. Det er vigtigt at opsøge en hudlæge, hvis hårtabet i hovedbunden er meget voldsomt.

 

Er du i tvivl om, hvordan du skal behandle hud under og efter overgangsalderen? Book en konsultation.  

overgangsalder ansigtsbehandling beautysolution

Hvad kan du selv gøre for at pleje din hud under og efter overgangsalderen?

Det er ikke muligt at forhindre eller fuldstændigt bremse de fysiologiske ændringer, der finder sted under overgangsalderen. Det er en del af den normale aldringsproces, som alle kvinder skal igennem.

Men det er derimod muligt at behandle huden med aktive og hensigtsmæssige produkter, som kan booste hudens naturlige glød og bidrage til et generelt flottere udseende

  1. Skifte dine almindelige hjemmeplejeprodukter ud med en serie som er udviklet specifikt til moden hud. Det anbefales at benytte produkter som indeholder:
  • Peptider – forbedrer hudens sundhed, reducerer inflammationer og bevarer hudens elasticitet.
  • AHA / Syrer – øger celledeling, er antioxidant, forbedrer sårheling, stimulerer kollagenet, er antiinflammatorisk.
  • Vitamin A / Retinol – har dokumenteret anti-age-egenskaber, bekæmper akne /uren hud, reparerer solskader, udglatter linjer og normaliserer hudens naturlige funktioner.
  • Vitamin C – et stærkt antioxidant, forbedrer hudens elasticitet, mindsker fine linjer, fremmer sårheling, lysner huden og reparerer solskader på hudens overflade.
  1. Forstærke din creme med fugtighedsserum, og brug en nærende maske et par gange om ugen. Din kosmetolog kan hjælpe dig med at finde de rigtige produkter til dig.
  1. Sørge for at få din skønhedssøvn. Det sikrer nemlig, at dine celler får tid til at regenerere sig.
  1. Drikke rigeligt med væske (1,5-2 liter), så undgår du dehydreret hud.
  1. Husk at få dækket dit vitamin- og mineralbehov. Sund kost = sund hud.
  1. Holde fingrene væk fra urenheder. Du skader mere, end du gavner og kan ende med grimme ar/pigmentpletter (brug en lokalvirkende creme mod udbrud i stedet for).
  1. Bruge solcreme, min. SPF 30, året rundt, da din hud er meget mere skrøbelig nu og skades hurtige end før. Bruge solbriller og solhat, når du rejser til meget solrige lande.
  1. Undgå at sove med make-up på. Rens altid din hud, før du går i seng. Husk at være opmærksom på om din ansigtsrens udtørrer din hud. Vand og sæbe er et NO GO, da det udtørrer huden og ødelægger den naturlige pH-værdi.
  1. Undgå rygning og alkohol i store mænger. Det er nemlig med til at ælde huden.
overgangsalder ansigtsbehandling beautysolution
Er du i tvivl om, hvordan du skal behandle din hud under og efter overgangsalderem? Book tid til en ansigtsbehandling tilpasset dig.