Ansigtet er det første, du møder andre mennesker med. når dit ansigt er medtaget af knopper og rødme, kan det virke hæmmende socialt.

Lider du af rosacea? 

For nogle hæmmer Rosacea i en sådan grad, at det giver psykiske udfordringer. Det er der ingen grund til, for rosacea kan holdes nede med den rette behandling.

Kan rosacea behandles?

Udover den specifikke medicinske fagkundskab har vi indenfor den kosmetiske branche gjort os mange personlige erfaringer om, hvordan vi kan holde rosacea nede med den rette kosmetiske hjemmepleje, sund fornuft og selvfølgelig en sund livsstil.

Bestil specialiseret ansigtbehandling målrettet rosacea

 

Sunde vaner mod rosacea

En af teorierne om, hvordan rosacea påvirkes af vores livsstil, har med fordøjelsessystemet at gøre. Din kost, drikkevaner og evt. kosttilskud påvirker fordøjelsessystemet, og reagerer fordøjelsessystemet negativt på den påvirkning, er teorien, at det kan øge rosacea-udbrud.

Det er endnu ikke videnskabeligt bevist. Men baseret på rosacea-patienters personlige erfaringer er der er noget, der tyder på, at en sund tarmflora (mikroorganismer i tarmen, som hjælper på fordøjelsen) kan holde rosacea i en stabil tilstand.

For at hjælpe tarmflora med at trives, anbefaler fagfolk kosttilskud med probiotika, fiberholdig kost, og at du drikker cirka 1,5 liter væske om dagen.

Det kan være en god ide at holde sukkerforbruget nede, da det kan få svampe (candida) til at trives i tarmen, og det kan i sig selv skabe ubalance i tarmmiljøet, og hæmme optagelsen af f. eks. zink.

 

Styrk hudens forsvar indefra og udefra

Selv om der ingen garantier er, så kan du gøre en indsats for at styrke din huds forudsætninger for at holde rosacea nede indefra med en varieret kost og ellers med tilskud af f.eks. vitaminer og mineraler.

Et af disse gode mineraler er zink, der er anti-inflamatorisk og styrker huden. Zink findes i kød, kerner, frø, grønsager, nødder og korn. Et godt vitamin er B-vitamin, der styrker, reparerer og genopbygger huden. B-vitamin findes i fisk, grøntsager og mandler.

Rødme og flushing af huden kan være demodexmidens skyld. Du kan få hjælp fra medicinske præparater – tal med din hudlæge om, hvilket præparat du skal bruge – men du kan også selv gøre dit for at holde rødmen nede. F.eks. er det en god ide ofte at skifte pudebetræk.

Stærk mad påvirker fordøjelsen, og derfor kan det give mening at være påpasselig med at spise for meget stærk mad. Derudover kan pludselige temperaturskift fra kulde til varme eller omvendt stresse huden. Jo mindre stresset din hud er, jo bedre er den til at holde rosacea nede.

Er du gravid, så skal du vide, at der findes eksempler på tilfælde af rosacea-udbrud af hormonelle årsager, som er svære at forebygge.

Bestil behandling målrettet gravide

 

Den bedste pleje af rosacea-hud

Ofte, når huden bliver behandlet med medicinske præparater, kan den komme til at mangle fugtighed og fremtræde meget irriteret, det gør huden sensitiv overfor almindelige udefrakommende faktorer som vind og vejr.

En kombination af receptpligtige lægeordinerede præparater, en god hjemmepleje og månedlige besøg hos en skindspecialist med rosacea-erfaring er at anbefale.

Skindspecialisten kan vejlede dig i, hvordan du plejer din hud bedst muligt derhjemme, og kan udføre målrettede behandlinger, der letter de mange gener, som rosacea kan være skyld i.

Der findes mange receptfrie farmaceutiske produkter, som har en blanding af medicinske og kosmetiske ingredienser, hvor koncentrationen af det aktive medicinske stof er lavere end i de receptpligtige. Men før du kaster dig ud i det, så få en hudlæges vurdering af, om din hud er ramt af rosacea.

Vær også altid kritisk med, hvilke kosmetiske præparater du bruger til dagligt imod rosacea. Er de specielt fremstillet til den sarte rosacea-hud eller er de til alle hudtyper? PHformula er et af de firmaer, som har udviklet specialiserede produkter velegnet til rosacea-hud både til hjemmepleje, men også til klinikbehandlinger, og de kan anvendes sammen med de receptpligt lægeordineret præparater.

Hvad enten man er diagnosticeret med lidelsen eller i tvivl om de karakteristiske røde kinder (flushing) er rosacea, så tøv ikke med at søge hjælp hos din læge/hudlæge eller en skindspecialist for at få den rigtige hjælp og vejledning i, hvordan du passer bedst på din hud.

 

Kilder:

Dermatologi og venerologi, lærebog af Kaare Weismann, Carsten Sand Petersen, Torkil Menné, Frederik Grønhøj Larsen og Gunhild Lange Skovgaard
http://tidsskriftet.no/2011/10/kommentar/intestinal-autointoksikasjon-fortsatt-aktuell-sykdomsmekanisme 
http://tidsskriftet.no/2009/08/kronikk/uklare-tilstander-felles-mekanismer 
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0026358
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21876150
http://www.nature.com/nature/journal/v444/n7122/abs/nature05414.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21410934
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8703071